Legislație și Fiscalitate

Image
Contractul colectiv de muncă - doua femei la birou- Pluxee Romania

Legislație și Fiscalitate

Contractul colectiv de muncă - ce reprezintă, beneficii + despre obligativitatea sa

Contractul colectiv de muncă joacă un rol crucial în reglementarea relațiilor de muncă în România, stabilind drepturi și obligații pentru ambele părți implicate: angajați și angajatori. În acest articol, vom prezenta toate amănuntele cheie care dau importanță acestui document, cu accent pe beneficiile semnificative pe care le poate aduce. De asemenea, vom aborda în mod detaliat obligativitatea contractului colectiv de muncă, conform prevederilor legale, și procesul de negociere care trebuie să asigure echitatea și transparența acestuia. Poți afla detalii despre etapele încheierii și semnării contractului, responsabilitățile implicate în acest proces și ce se întâmplă la expirarea acestuia.

Citește mai mult
Image
indexarea salariilor cu rata inflatiei, codul muncii - femeie la birou, laptop- Pluxee Romania

Legislație și Fiscalitate

Vrei să te asiguri că angajații tăi își păstrează starea de bine chiar și în perioadele pline de provocări? Ține cont de faptul că inflația s-a aflat în ultimii ani în creștere constantă, având un impact semnificativ asupra economiei și a salariilor. Indexând salariile cu rata inflației, le oferi angajaților tăi posibilitatea de a se bucura în continuare de o viață echilibrată. Descoperă cum poți face asta fără a afecta excesiv bugetul companiei, cu ajutorul beneficiilor extra salariale.

Image
Telemunca versus munca la domiciliu – birou, laptop - Pluxee

Legislație și Fiscalitate

În ultimii ani, conceptele de telemuncă și muncă la domiciliu au devenit din ce în ce mai populare. Deși ambele forme de muncă implică desfășurarea activităților profesionale de la distanță, există diferențe fundamentale între ele, atât din punct de vedere legal, cât și logistic. În cadrul acestui articol, vom încerca să răspundem cât mai clar la întrebarea ”Care este diferența între telemuncă și munca la domiciliu?”. Vom aduce în discuție aspecte precum avantajele și dezavantajele fiecărei forme de muncă, precum și impactul lor asupra productivității, sănătății mentale și colaborării în echipă.

Image
somaj tehnic - angajati in sedinta- Pluxee

Legislație și Fiscalitate

Situațiile neprevăzute și imprevizibile pot afecta uneori activitatea unei companii, impunând, astfel, luarea unor măsuri temporare pentru depășirea unor perioade dificile. Una dintre aceste măsuri este șomajul tehnic, o opțiune reglementată de legislația muncii din România (semnificativ art. 531 din Codul Muncii actualizat).

Image
stimulent insertie

Legislație și Fiscalitate

Stimulentul de inserție este ajutor financiar pe care îl pot primi persoanele îndreptățite să beneficieze de concediu de creștere a copilului după revenirea la serviciu. Vrei să afli mai multe despre condițiile de acordare, actele necesare și valoarea stimulentului? Pentru a-ți fi de ajutor, ți-am pregătit toate detaliile de care ai nevoie.

Image
sponsorizari deductibile 2024 - Pluxee

Legislație și Fiscalitate

Dezvoltarea comunităților locale este un element urmărit în mod continuu, în contextul economic și social din România, aducând valoare societăţii. O practică esențială, care sprijină și catalizează dezvoltarea comunităților locale este reprezentată de sponsorizare, privită ca acel parteneriat dintre o companie din mediul privat și o entitate nonprofit care are drept rezultat sprijinirea și promovarea unor activități cu rol social și cultural.

Image
Certificat de atestare fiscala 2024 - persoana care scrie- Pluxee

Legislație și Fiscalitate

În cadrul relațiilor cetățenilor cu statul, o parte esențială este reprezentată de plata obligațiilor fiscale în așa fel încât să nu existe întârzieri semnificative, iar sumele depuse ca obligații provenite din diverse motive să fie cele precizate de autoritățile competente. Un document de importanță crucială în această privință, atât pentru antreprenori, cât și pentru persoane fizice, este certificatul de atestare fiscală. Acest document are ca principal rol reflectarea situației fiscale a unui contribuabil la un anumit moment în vederea înlesnirii anumitor activități pe care aceștia doresc să le desfășoare.

Image
Pontaj:cum se face - angajati fericiti - Pluxee Romania

Legislație și Fiscalitate

În prezent, în mediul de afaceri, gestionarea eficientă a timpului și a resurselor umane reprezintă aspecte esențiale pentru succesul oricărei organizații. În acest context, un instrument util este sistemul de pontaj. Acesta nu este doar un simplu proces administrativ, ci reprezintă un instrument de bază pentru monitorizarea și optimizarea activității angajaților. În acest articol, vei putea afla ce înseamnă pontajul, cum se face şi cum funcționează, ce tipuri există, cum poate fi utilizat pentru a spori eficiența și controlul muncii, plus câteva exemple de remunerare a angajaților.

Image
Adeverință de la angajator 2024 - femeie la birou - Pluxee Romania

Legislație și Fiscalitate

Societatea modernă este foarte dinamică, evoluând rapid în diverse sectoare de activitate. Din diferite motive, angajații instituțiilor de stat sau private, ai companiilor și firmelor sunt nevoiți să facă dovada muncii prestate și să apeleze la un document important eliberat de angajator, și anume adeverința. Cu ajutorul ei dovedesc care este experiența profesională, ce statut financiar au dobândit, precum și faptul că toate informațiile pe care le spun terților sunt veridice și oficiale.

Image
impozitare carduri vacanta

Legislație și Fiscalitate

Cardurile de vacanță le oferă angajaților oportunitatea de a se detașa de stres, cu ajutorul unui binemeritat concediu. Îți dorești să acorzi și tu echipei tale un astfel de beneficiu extrasalarial? Află cu ce sume poți să încarci anual cardurile angajaților, care sunt facilitățile fiscale și cum se impozitează aceste beneficii.

Image
monografie contabila

Legislație și Fiscalitate

Vrei să afli cum înregistrezi în contabilitate cardul Pluxee Cadou? Este bine să știi că acesta e încărcat cu ocazia sărbătorilor și le permite angajaților să se bucure de cadourile preferate. Monografia contabilă a cardurilor Pluxee Cadou presupune câteva etape, de la achiziționare până la înregistrarea impozitului pe venit. Pașii sunt simplu de urmat, mai ales când ai la dispoziție detaliile necesare.

Image
impozit microintreprindere

Legislație și Fiscalitate

Dacă ai o microîntreprindere, cu siguranță știi că impozitarea acestei categorii de afaceri a fost schimbată în 2024, prin modificările și completările aduse Codului fiscal. Dacă vrei să afli mai multe despre impozitul pentru microîntreprinderi sau alte noutăți despre acest subiect, vei găsi toate detaliile în acest articol.

Image
monografie contabila vouchere vacanta

Legislație și Fiscalitate

Te ocupi de monografia contabilă a voucherelor de vacanță? Acestea se acordă exclusiv sub formă de card și le permit angajaților să se bucure de concedii în destinațiile preferate din România. Află care sunt pașii și conturile utilizate pentru a procesa și a înregistra în contabilitate sumele încărcate pe cardul de vacanță Pluxee Turist.

Image
Diurna interna sau externa - Pluxee

Legislație și Fiscalitate

Fie că ești angajator, fie că ești angajat, este foarte probabil că te-ai întrebat deja cel puțin odată ce este diurna și cum se acordă, cum se calculează și impozitează aceste sume de bani acordate de angajatori personalului delegat în altă localitate în interes de serviciu. Simplu spus, diurna legală, internă sau externă este suma de bani pe care angajatorul o plătește angajatului pentru a-i acoperi cheltuielile de masă şi alte cheltuieli necesare (cum ar fi deplasarea cu transportul în comun, etc.) atunci când acesta se deplasează în interes de serviciu, în afara localității în care își are sediul angajatorul sau locul de muncă angajatul.

Image
Concediu paternal, concediu de paternitate - Pluxee

Legislație și Fiscalitate

În societatea modernă, rolul tatălui în familie a devenit din ce în ce mai important, acest lucru fiind observat și prin faptul că tot mai mulți bărbați își doresc să participe activ la creșterea copiilor. Unii dintre ei preferă să rămână acasă să se ocupe de acest lucru imediat după nașterea bebelușilor, oferind partenerelor posibilitatea de a se întoarce rapid în câmpul muncii, alții vor să aibă parte de această experiență pe o perioadă mult mai redusă. Astfel, legislația românească s-a mulat pe nevoile familiei moderne și a făcut unele reglementări în acest sens.

Image
monografie contabila tichete de masa

Legislație și Fiscalitate

Cardurile de masă sunt un beneficiu extrasalarial dedicat alimentației echilibrate, motiv pentru care numeroși angajatori aleg să le ofere echipei. Dacă gestionezi contabilitatea unei companii, este important să știi mai multe despre cadrul legislativ al tichetelor de masă, precum și despre întreaga monografie contabilă a acestora. Descoperă în continuare tot ce trebuie să știi despre gestionarea cardului de masă din punct de vedere contabil.