avantajele in natura

Avantajele în natură: ce sunt și cum se impozitează

16 Ianuarie 2024

Avantajele în natură sunt un mod simplu și eficient de a-ți motiva angajații, câștigând o echipă mai implicată și mai motivată. Poți adapta pachetul de beneficii extrasalariale la nevoile echipei tale, astfel încât să deschizi o lume plină de oportunități pentru fiecare angajat. Descoperă ce sunt avantajele în natură, cum se impozitează și ce beneficii pot aduce companiei.

La baza unui business de succes se află angajații mulțumiți și managerii competenți care, pe lângă managementul operațional, au datoria de a menține bunăstarea angajaților și de a-i motiva să atingă performanța.

Alături de un salariu competitiv și de oportunitățile de dezvoltare în carieră, avantajele în natură se află printre principalele pretenții ale angajaților. Astfel, ca să poți să îți creezi o echipă formată din cei mai buni angajați de pe piața muncii, ai putea să iei în considerare avantajele în natură care nu afectează profitul companiei la nivel înalt.

Pentru că știm cât de important este pentru un antreprenor să dețină toate informațiile de care are nevoie, înainte să ia o decizie, ți-am pregătit, în cele ce urmează, câteva date utile referitoare la avantajele în natură.

Ce sunt avantajele în natură

Majoritatea companiilor oferă angajaților, pe lângă suma de bani aferentă salariului, anumite bunuri sau servicii pe care aceștia le pot folosi pentru satisfacerea unor nevoi personale. Conform legii, acestea sunt considerate avantaje și pot fi atât în bani, cât și în natură. 

Conform art. 76 din Codul Fiscal, atunci când vorbim despre avantajele în natură, ne referim la următoarele beneficii:

  • cazare, hrană, îmbrăcăminte și alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un preț mai mic decât cel al pieței;
  • utilizarea oricărui bun din patrimoniul afacerii, în scop personal;
  • abonamentele și costul convorbirilor telefonice în scop personal;
  • abonamente la servicii medicale și prime de asigurare;
  • tichete cadou, culturale, de masă, de creșă;
  • vouchere de vacanță;

▶️ Descoperă cardul cultural de la Pluxee!

Impozitare avantaje în natură 2024

Tichetele cadou și cadourile oferite în bani și natură cu o valoare care nu depășește 300 de lei/angajat sunt considerate neimpozabile și scutite de la plata contribuțiilor sociale obligatorii, atât ale angajatului cât și ale angajatorului, conform Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal cu modificările și completările ulterioare. Dacă valoarea depășește 300 de lei, diferența până la valoarea totală acordată va fi impozitată asemenea veniturilor din salarii.

Până în 31.12.2021, limita a fost de 150 de lei.

Tot conform Codul Fiscal, tichetele de creșă și tichetele culturale se impozitează conform regulilor de impunere a veniturilor salariale, însă sunt exceptate de la plata contribuțiilor sociale obligatorii - CASS: contribuția de asigurări sociale de sănătate (10%), contribuția de asigurări sociale (25%) și contribuția asiguratorie pentru muncă (2,25%). Conform Codului Fiscal, art. 78, alin. (2), lit. (a), cota de impozit pe salarii este de 10%.

▶️ Descoperă mai multe detalii despre impozitarea tichetelor de masa

Care sunt industriile în care se oferă cele mai multe avantaje salariaților

angajat

 

În special în mediul privat, angajații sunt răsplătiți cu diverse avantaje în natură sau bani, pe lângă salariul lor de bază. Cele mai întâlnite motive pentru care angajatorii doresc să își răsplătească suplimentar angajații sunt:

  • performanța îmbunătățită a angajatului;
  • profitul în creștere înregistrat de companie;
  • vechimea la locul de muncă;
  • aniversarea companiei.

Iată care sunt industriile care pun cel mai mult accent pe avantajele extrasalariale oferite angajaților, alături de creșterea remunerației, conform unui studiu realizat de PwC:

  • sectorul serviciilor
  • sectorul IT
  • retail
  • servicii financiare

▶️ Pe lângă avantajele în natură sau bani, nu uita să încurajezi echilibrul dintre job și viața personală a angajaților. Descoperă cum poți face asta!

Avantajele în natură: beneficii pentru companii

Beneficiile avantajelor în natură pentru angajați sunt evidente: le oferă acestora posibilitatea de a-și îndeplini unele dorințe sau nevoi de consum, cu ajutorul bunurilor sau serviciilor oferite de către companie, pe lângă salariu. 

Conform Ordinului Ministerului Finantelor nr. 4679/2024 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul II al anului 2024, pentru semestrul II al anului 2024, începând cu luna octombrie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificările ulterioare, nu poate depăşi cuantumul de 40,04 lei. Aceasta valoare nominala se aplică şi pentru primele două luni ale semestrului I al anului 2025, respectiv februarie 2025 şi martie 2025.

De reținut este că pentru sumele acordate în tichete de masă și în vouchere de vacanță, alături de impozitul pe venit (10%) se va reține și plăti și CASS: contribuția de asigurări sociale de sănătate (10%). Tichetele rămân în continuare exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale (25%) și a contribuției asiguratorii pentru muncă (2,25%).

Îți prezentăm, în cele ce urmează, principalele beneficii de care se bucură companiile, atunci când oferă angajaților săi tichete de masă ori alte avantaje extrasalariale:

  • economie la buget – datorită regimului fiscal valabil pentru avantajele în natură oferite angajaților, acestea sunt mai convenabile, din punct de vedere financiar, pentru companii, decât în cazul creșterilor salariale;
  • creșterea motivației angajaților și a productivității acestora;
  • diferențierea față de competiție;
  • creșterea nivelului de retenție a angajaților pe termen lung;
  • creșterea notorietății și îmbunătățirea imaginii companiei pe piața economică.

▶️ Descoperă legătura dintre creativitate și performanță la locul de muncă

De ce să alegi avantajele de la Pluxee pentru afacerea ta

incheiere colaborare

 

Unul dintre obiectivele Pluxee constă în a fi un partener de nădejde pentru companii în procesul lor de dezvoltare. Din acest motiv, oferim suportul nostru tuturor companiilor care vor să atingă succesul și care înțeleg că performanța echipelor este o componentă importantă, fiind strâns legată de starea de bine a fiecărui angajat, prin furnizarea de soluții moderne, adaptate la nevoile angajaților care se află într-o permanentă schimbare. Iată de ce să ne alegi:

  • avem un scop comun cu tine: susținerea calității vieții angajaților. Astfel, în calitate de lider mondial, îți punem la dispoziție o ofertă integrată de soluții, precum: carduri de masă, carduri cadou, vouchere de vacanță, 7Card, pachetele de wellbeing, The Happiness Index, My Benefits, etc;
  • îți punem la dispoziție instrumente digitale care te pot ajuta în administrarea businessului tău;
  • avem cea mai mare rețea de parteneri care ne ajută să îți oferim acces la cât mai multe facilități;
  • îți putem oferi o ofertă personalizată, în funcție de profilul afacerii tale și de nevoile pe care le ai.

▶️ Află mai multe despre produsele Pluxee care te pot ajuta să îți răsplătești angajații pentru efortul depus

Avantajele în natură nu oferă beneficii numai angajaților, ci și angajatorilor care optează pentru o astfel de soluție. Profită de informațiile prezentate în acest articol și oferă-le angajaților tăi beneficiile pe care le merită, în timp ce te îngrijești și de minimizarea costurilor firmei tale! Nu uita că, indiferent de opțiunea pe care o alegi, Pluxee este alături de tine și de afacerea ta!

sursă foto: shutterstock.com