Evaluarea performantelor profesionale - Pluxee

Evaluarea performanțelor profesionale - cum realizezi o evaluare eficientă

26 Octombrie 2023

Dacă îți dorești să ai o afacere de succes, este esențial să poți conta pe o echipă implicată și performantă. Cum măsori însă rezultatele angajaților tăi, astfel încât să te asiguri că fiecare persoană își atinge potențialul, iar compania merge în direcția bună? Evaluarea performanțelor profesionale este un proces valoros, care nu ar trebui să lipsească din organizație. Descoperă în continuare cum realizezi această evaluare, ce criterii să folosești și cum să măsori performanța.

Evaluarea performanțelor profesionale - de ce este importantă

Evaluarea performanței angajaților nu este o formalitate, ci are un rol important în creșterea și menținerea rezultatelor la nivelul întregii organizații. Totodată, contribuie la motivarea angajaților și la dezvoltarea unei culturi interne în care fiecare persoană se simte încurajată să-și atingă potențialul.

Avantajele evaluării performanțelor pentru companie

Odată ce evaluezi performanța angajaților, îți va fi mai clar care sunt ariile pe care trebuie lucrat, astfel încât să vezi schimbări pozitive la nivelul rezultatelor. Iată de ce este important să realizezi periodic o astfel de evaluare:

 • Analizezi rezultatele și evoluția companiei - prin stabilirea criteriilor clare și a indicatorilor de performanță, poți determina în ce măsură angajații își îndeplinesc obiectivele și contribuie la succesul organizației. Astfel, poți stabili unde mai este de lucru sau ce obiective ar trebui recalibrate, ai argumente solide pentru decizii precum promovări sau concedieri și poți face mai ușor planuri de îmbunătățire a rezultatelor.

 • Observi cum performează fiecare angajat - astfel vei putea lucra ulterior în mod diferențiat pentru creșterea rezultatelor, în funcție de nevoile fiecărei persoane. În plus, vei putea stabili cu precizie calificativele de final de an, necesare pentru o eventuală creștere salarială.

 • Încurajezi dezvoltarea profesională - evaluarea le oferă angajaților tăi oportunitatea de a-și îmbunătăți abilitățile curente sau de a învăța lucruri noi, pentru a-și îmbunătăți performanța. De asemenea, în urma evaluării descoperi dacă există angajați care s-ar potrivi mai bine pe altă poziție.

 • Răsplătești performanța - cu ajutorul evaluării, identifici și recunoaști angajații cu performanțe excepționale. Aceștia pot fi recompensați prin promovări, bonusuri sau alte beneficii extrasalariale, ceea ce îi motivează să continue să se perfecționeze și să rămână implicați.

 • Motivezi echipa - când angajații știu că performanța lor este evaluată și recompensată, aceștia sunt mai motivați să își atingă obiectivele și să se implice în activitățile de zi cu zi.

 • Câștigi clienți mai mulțumiți - angajații sunt conștienți de așteptările pe care le ai și de ceea ce trebuie îmbunătățit, iar acest lucru se va reflecta în calitatea produselor și serviciilor oferite.

Avantajele evaluării performanțelor pentru angajați

Evaluarea performanței nu este esențială doar pentru companie, ci și pentru fiecare membru al echipei. Iată ce au angajații tăi de câștigat în urma acestui proces:

 • Primesc feedback real și constructiv - angajații pot afla care sunt punctele lor forte și unde ar trebui să lucreze pentru a deveni și mai buni.

 • Se pot dezvolta profesional - atunci când știu ce au de îmbunătățit, angajații se pot concentra pe creșterea profesională, urmând cursuri de formare sau programe de mentorat.

 • Primesc recunoașterea necesară - fiecare dintre noi lucrează cu mai multă implicare și se simte mai motivat atunci când cei din jur îi apreciază munca depusă. Știind că performanța lor este evaluată și recompensată, angajații sunt mai motivați să își atingă obiectivele și se simt cu adevărat valoroși pentru companie.

 • Înțeleg mai clar obiectivele și așteptările - evaluarea clarifică așteptările organizației cu privire la performanța angajaților. Astfel, membrii echipei tale se pot concentra pe ceea ce contează cu adevărat în activitatea lor.

Când realizezi evaluarea performanței profesionale și de ce reguli să ții cont

Evaluarea performanțelor angajaților poate fi realizată în diverse momente ale anului calendaristic, în funcție de politica și practicile companiei. Astfel, poți alege varianta care se potrivește cel mai bine nevoilor tale actuale:

 • Evaluări anuale - sunt cele mai comune și sunt efectuate o dată pe an, de obicei la sfârșitul anului fiscal al organizației. Aceasta oferă o imagine cuprinzătoare a performanței pe parcursul unui an întreg.

 • Evaluări semestriale - în unele companii, evaluările se realizează la fiecare șase luni. Această practică oferă oportunitatea de a face ajustări și de a oferi feedback mai frecvent.

 • Evaluări trimestriale sau lunare - în medii de lucru mai dinamice sau în industrii în care performanța se poate schimba rapid, evaluările pot fi realizate trimestrial sau lunar, pentru o monitorizare continuă a performanței.

Dacă până acum ai apelat la o singură evaluare anuală, îți recomandăm să iei în calcul și evaluările intermediare. Acestea te vor ajuta să iei mai rapid măsuri și să îți ajuți echipa să se îndrepte în direcția corectă.

Regulile și procesul de evaluare a performanțelor ar trebui să fie cunoscute atât de angajator, cât și de angajați pentru a asigura un proces corect și obiectiv. Iată câteva reguli importante de care este bine să ții cont:

 • Obiectivele și criteriile de evaluare ar trebui să fie clar definite înainte de începerea procesului de evaluare. Acestea ar trebui să fie specifice, măsurabile, tangibile și relevante.

 • Procesul de evaluare trebuie să includă și oferirea unui feedback clar și constructiv. În timpul feedback-ului, ascultă și părerea angajaților și ține cont de eventualele sugestii ale acestora.

 • Este important ca evaluarea să fie documentată în mod adecvat. Rapoartele de evaluare, datele și feedback-ul ar trebui să fie păstrate într-un fișier personal pentru fiecare angajat, pentru a observa mai ușor evoluția ulterioară.

 • Evaluarea performanțelor trebuie să fie obiectivă și să nu fie influențată de niciun factor subiectiv, care ar putea oferi un avantaj sau un dezavantaj angajatului. 

 • Datele și feedback-ul oferit în cadrul evaluării ar trebui să fie confidențiale și accesibile doar persoanelor autorizate.

 • Evaluarea trebuie să fie un proces care încurajează dezvoltarea profesională. Angajații tăi au nevoie să simtă că printr-o astfel de evaluare câștigă oportunitatea de a crește profesional.

 • Angajații care au obținut rezultate sub așteptări ar trebui să primească îndrumare și suport pentru a-și îmbunătăți performanța.

Este firesc ca în urma evaluării performanței angajaților să îți dorești să răsplătești rezultatele bune sau excepționale. Dacă în mod normal acorzi carduri de masă sau carduri cadou de sărbători, poți veni cu un beneficiu extrasalarial suplimentar, prin care să sărbătorești reușita. De exemplu, ce ai spune de un card cultural, prin care angajații tăi să aibă oportunitatea de a se bucura de timp liber de calitate, răsfățându-se cu evenimentele preferate?

Ce fel de criterii de evaluare a performanțelor poți utiliza

Pentru a te asigura că oferi calificativul corect, este bine să ții cont de mai multe aspecte în evaluarea angajaților, fără a te limita exclusiv la rezultatele obținute în activitatea de bază. Sondează ariile care simți că sunt importante pentru bunul mers al companiei și că integrează valorile din cultura organizațională. Poți folosi criterii precum:

 • Atitudinea angajatului față de clienți și față de membrii echipei în care lucrează

 • Gradul de implicare și de preluare a inițiativei

 • Creativitatea și capacitatea de rezolvare a problemelor

 • Performanța și calitatea demonstrate în realizarea activității

 • Competența demonstrată în gestionarea resurselor

 • Asumarea responsabilității și a riscului decizional

 • Capacitatea de a lucra în condițiile specifice postului

 • Grija față de imaginea companiei și respectarea informațiilor confidențiale

 • Nivelul de precizie și atenția la detalii

 • Punctualitatea și prezența la locul de muncă

Criteriile pot fi adaptate la tipul de activitate pe care o desfășoară angajatul, pentru a reflecta cât mai bine competențele acestuia.

Ce metode poți utiliza pentru a măsura performanța angajaților

Poți realiza evaluarea clasic, discutând cu fiecare persoană și expunându-i feedback-ul tău. De asemenea, poți apela și la alte variante, precum autoevaluarea, în care angajații au ocazia să își analizeze propriile performanțe. Totodată, poți folosi o evaluare de tip 360°, care cuprinde feedback-ul primit de la colegi, superiori, subalterni și angajat însuși. Acest tip de evaluare oferă o imagine completă a performanței.

Cel mai simplu mod de a te decide asupra unui calificativ pentru angajații tăi este să folosești o fișă de evaluare a performanței, pe care să ai notate toate criteriile în funcție de care oferi feedback. Notează fiecare criteriu cu o notă de la 1 la 5, unde 1 este nesatisfăcător și 5 este valoarea ce semnifică un rezultat excelent sau peste medie.

Odată ce ai acordat câte o notă în dreptul fiecărui criteriu, e necesar să faci media pentru a descoperi dacă angajatul tău se încadrează în cerințele postului sau trebuie inclus într-un plan de dezvoltare. O medie sub 2.50 este de obicei semnul că respectivul angajat nu este compatibil cu poziția ocupată sau cu valorile companiei.

Este bine să discuți evaluările direct cu angajații tăi și să le explici de ce au obținut un anumit calificativ și care sunt pașii următori: 

 • Un angajat cu un calificativ sub standard poate fi ajutat să își îmbunătățească rezultatele prin intermediul unui plan de dezvoltare, urmând ca ulterior să decideți împreună dacă poate îndeplini criteriile necesare pentru a-și ocupa în continuare poziția sau este indicat să se îndrepte către alt loc de muncă, fie el în companie sau în afara sa.

 • Un angajat ce obține calificativ peste standard, între 4.5-5, poate fi răsplătit cu o mărire de salariu, un bonus sau o promovare.

 • Angajații cu calificative standard pot afla în urma evaluării performanțelor ce au de îmbunătățit, dar și ce ar trebui să continue să facă pentru a obține rezultate din ce în ce mai bune. 

Este important să răsplătești performanța, dar și să cauți metode prin care să motivezi angajații care nu reușesc să își atingă obiectivele. Deseori, un plus de motivație poate duce la mai multă implicare la locul de muncă. 

Gândește-te la beneficii extrasalariale prin care să crești starea de bine a echipei tale - poți oferi, de exemplu, carduri cu vouchere de vacanță pentru a-ți demonstra aprecierea și a oferi fiecărui angajat oportunitatea de a-și încărca anual bateriile cu un binemeritat concediu.