Top 10 muzee de vizitat în București
28 Februarie 2023
Bucureștiul îți oferă oportunitatea de a vizita unele dintre cele mai frumoase și interesante muzee din țară. Dacă vrei să le descoperi, ți-am pregătit o listă cu top 10 muzee mai mult sau mai puțin cunoscute, cărora merită să le calci pragul. În plus, poți achita biletul de intrare cu cardul tău Pluxee Cultura, destinat activităților de timp liber.
Bucureștiul este o capitală plină de istorie și cultură, iar acest lucru îți oferă posibilitatea de a explora toate aceste oportunități. Dacă ți-ai dorit vreodată să descoperi cum au trăit românii în secolele anterioare sau cum arată unele dintre cele mai populare picturi și sculpturi ale istoriei, atunci adaugă și aceste muzee din București pe lista ta cu obiective de vizitat în acest oraș.
Iată un top 10 muzee de vizitat în București, de la cele mai populare și până la cele mai puțin cunoscute publicului larg.
- Muzeul Național de Artă al României
- Muzeul Național Cotroceni
- Vila Minovici
- Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
- Casa Theodor Aman
- Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu
- Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
- Casa Melik
- Muzeul de Artă Recentă
- Casa Storck
1. Muzeul Național de Artă al României
Deținătorul celui mai valoros patrimoniu de artă românească, Muzeul Național de Artă al României este împărțit în 3 galerii de artă permanente:
- Galeria de Artă Europeană – este împărțită în sala de artă italiană, olandeză și franceză și cuprinde un patrimoniu alcătuit din lucrări semnate de pictorul italian Domenico Veneziano, dar și de alți pictori precum Bruegel cel Tânăr, Rembrandt sau Monet. Totodată, aici există și lucrări din fosta Colecție Regală care a aparținut regelui Carol I, la care se adaugă și lucrări din colecțiile care au aparținut vechii Pinacoteci a Municipiului București.
- Galeria de Artă Veche Românească – aici se află obiecte din secolul al XIV-lea până în secolul XIX-lea din Țara Românească, Moldova și Transilvania. Pentru a putea admira cele 900 de icoane, fragmente de frescă, broderii, manuscrise, podoabe, sculpturi de lemn și piatră, este recomandat să dedici cel puțin 3 ore acestei secțiuni.
- Galeria de Artă Românească Modernă – reconstituie, prin intermediul celor 700 de picturi și sculpturi, parcursul artei românești de la începutul secolului al XIX-lea și până la epoca marilor clasici ai artei românești. Aici se pot admira lucrările pictorului ceh Anton Chladek, ale lui Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, Dimitrie Paciurea etc. Tot aici, una dintre sălile galeriei este dedicată în exclusivitate sculptorului Constantin Brâncuși, fiind expuse lucrări precum Supliciu, Cap de copil, Cumințenia pământului și Danaida.
2. Muzeul Național Cotroceni
Un reper cultural și turistic important al țării, Muzeul Național Cotroceni a fost înființat în 1991 și deține peste 20.000 de piese din cele mai diverse domenii: artă plastică, artă decorativă, istorie, arheologie etc. În cadrul acestui muzeu, poți să vizitezi bucătăria fostei Mănăstiri Cotroceni, sala de mese și câteva chilii aparținând fostului palat domnesc al domnitorului Șerban Cantacuzino, dar și alte zone de interes istoric. De exemplu, poți să alegi un circuit de vizitare care oferă o adevărată călătorie în timp, prin saloane, dormitoare, sufragerii, biblioteci și alte încăperi marcate de influența Reginei Maria.
▶️Muzeul organizează o mulțime de expoziții, concerte, conferințe și programe culturale de înaltă calitate, la care poți participa și tu, dacă deții unul din cardurile Pluxee Cultura. Acest card îți poate fi oferit de angajator, ca un beneficiu extrasalarial.
Dacă angajatorul tău încă nu colaborează cu noi, nu-i nimic! Vizitează site-ul nostru și completează formularul de recomandare, iar noi îl vom contacta cu oferte personalizate avantajoase, atât pentru el, cât și pentru angajați.
3. Vila Minovici
Acest muzeu amplasat pe strada Dr. Nicolae Minovici cuprinde mai multe tipuri de piese de artă populară românească de pe întreg teritoriul țării: icoane, ceramică, instrumente muzicale tradiționale și obiecte din lemn. Toate acestea au fost colecționate de medicul legist Nicolae Minovici.
Vila Minovici este cunoscută și drept „Vila cu clopoței” – legenda spune că a fost prima casă construită în acea zonă, motiv pentru care era atât de liniște, încât se auzeau doar clopoțeii din foișor. Aceasta se înalţă pe două nivele şi mansardă și a fost deschisă în 1906 ca muzeu privat, de către cel căruia îi poartă numele. A funcţionat ca muzeu privat până în 1937, când Nicolae Minovici o donează Primăriei Bucureşti, cu întreaga colecţie din ea.
4. Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Acesta este o creație a folcloristului Dimitrie Gusti și a fost inaugurat pentru public în 17 mai 1936, în prezența Regelui Carol al II-lea al României. Ideea care a stat la baza amenajării muzeului a fost importanța satului în cultura României.
Pentru a construi Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, casele au fost dezasamblate bucată cu bucată și transportate cu trenul sau căruța până în București, unde au fost asamblate la loc, pe suprafața muzeului de astăzi.
Gospodăriile expuse, mobilierul, hainele, fotografiile și celelalte obiecte casnice vin din mai multe zone etnografice, precum: Banat, Dobrogea, Moldova, Muntenia, Oltenia și Transilvania. Iată câteva exponate pe care le vei putea admira, atunci când vizitezi Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”:
- gospodărie din Borlova – județul Caraș-Severin;
- gospodărie tătărească din Constanța;
- gospodărie din Audia – județul Neamț;
- bordei din Câmpulung Moldovenesc – județul Suceava;
- gospodărie din Paltin – județul Vrancea.
5. Casa Theodor Aman
Construit în 1968, după proiectele pictorului Theodor Aman, muzeul care îi poartă numele este, în prezent, una dintre cele mai frumoase reședințe particulare din București, numărându-se printre puținele care nu au suferit modificări de-a lungul timpului. Casa Theodor Aman este unul dintre acele muzee București care păstrează atmosfera vieții private din perioada Belle Epoque, atât decorația interioară, cât și cea exterioară respectând întocmai viziunea pictorului Aman.
Pictura murală, vitraliile, decoraţia pictată pe tâmplărie, atelierul şi mobilierul casei Theodor Aman sunt exponate care nu trebuie ratate, dacă te afli în București.
6. Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu
Muzeul Municipiului București a fost inaugurat în 23 ianuarie 1959, în palatul Șuțu, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la Unirea Principatelor Române. Colecțiile aflate aici cuprind aproape 400.000 de obiecte care ilustrează devenirea urbei lui Bucur, din cele mai vechi timpuri până în prezent. Iată câteva dintre exponatele care pot fi admirate aici:
- „Zeița de la Vidra” – o capodoperă a artei neolitice;
- documentul emis de Vlad Țepeș în 20 septembrie 1495, care atestă pentru prima dată existența capitalei;
- prima biblie tipărită în limba română, în anul 1688;
- sabia încrustată cu diamante a lui Constantin Brâncoveanu.
Totodată, aici sunt găzduite peste 50.000 de fotografii istorice, 6.000 de tablouri, sculpturi, planuri și desene.
7. Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” are un patrimoniu format din peste 2 milioane de obiecte, grupate în colecții de minerale și roci, zoologie, paleontologie și etnografie. Acesta are 3 funcții principale:
- muzeologia – conservarea, restaurarea și prezentarea colecțiilor către public și cercetători;
- cercetarea – expedițiile, lucrările științifice și publicațiile istorice;
- învățământul – studii doctorale, conferințe, publicarea de documente, broșuri și cărți.
Instituția păstrează un patrimoniu prețios, format din colecții osteologice, zoologice, mineralogice, geologice, paleontologice și etnografice, la care se adaugă biblioteca, desene, schițe, hărți, tablouri, obiecte moștenite de la savanții și exploratorii din trecut. Neputând fi expuse toate deodată, acestea sunt incluse, pe rând, în expoziții temporare, motiv pentru care Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” reprezintă unul dintre cele mai populare obiective turistice din București.
8. Casa Melik
Casa Melik, denumită și Muzeul Theodor Pallady, este cunoscută ca fiind cea mai veche casă din București deschisă publicului. Aceasta se găsește pe strada Spătarului, fiind un satelit al Muzeului Național de Artă al României, și găzduiește peste 800 de desene ale lui Pallady. Întreaga expoziție grafică „Pallady, călător” prezintă în imagini călătoriile artistului în Bretania, Marsilia, Spania, dar și Moldova natală.
Tot aici se află și colecția soților Răuț, prieteni ai lui Pallady, care include picturi europene din secolele XVI-XIX, sculpturi, obiecte de artă decorativă, textile, mobilier și ceramică orientală.
▶️Bucură-te de timpul tău liber și desfășoară activități culturale relaxante, care te ajută să îți îmbogățești cunoștințele despre artă și istorie. Descoperă muzee și alte obiective culturale unde poti sa folosesti cardul cultural de la Pluxee!
9. Muzeul de Artă Recentă
Acest muzeu privat de dimensiuni modeste a stârnit, încă de la început, entuziasm, dar și controverse. Este situat pe Bulevardul Primăverii și prezintă arta românească, dar și internațională, din 1965 și până în prezent.
Expoziția permanentă se află la etajele 1 și 2 și cuprinde lucrări-cheie de Ion Țuculescu, Andrei Cădere, Ion Grigorescu, Paul Neagu, Ștefan Bertalan, Nicolae Comănescu, Roman Cotoșman, Pavel Ilie și mulți alții. În ceea ce privește expozițiile temporare, acestea abordează diverse subiecte, cele mai recente fiind agricultura în arta românească modernă și contemporană, istoria muzicii românești și body art, fotografia și pictura.
10. Casa Storck
Aflată pe strada Vasile Alecsandri din București, Casa Stork reprezintă un monument de arhitectură, care conservă creația familiei Stork – o familie de artiști plastici, compusă din:
- Karl Storck, primul profesor de sculptură care a predat la Școala de Belle-Arte și autorul primei sculpturi monumentale din București – statuia lui Mihail Cantacuzino;
- Carol Storck, fiul lui Karl Storck și autorul a 3 dintre alegoriile care decorează Palatul de Justiție din București;
- Frederic Storck, cel de-al doilea fiu al lui Karl Storck – profesor la Școala de Belle-Arte din București;
- Cecilia Cuțescu Storck, soția lui Frederic Storck și prima femeie profesor într-o academie de arte.
Colecția „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck” cuprinde lucrări de sculptură, pictură, desene în tuș și cărbune, pasteluri, acuarele și guașe. La acestea se adaugă o serie de plachete și medalii lucrate în bronz și alte obiecte de colecție, monede antice și icoane.
Valorifică-ți cât mai eficient timpul liber și bucură-te de ocazia de a vizita obiective culturale din București. Nu uita că poți să faci acest lucru într-un mod ușor și să beneficiezi de o anumită sumă de bani în fiecare lună, dacă angajatorul tău colaborează cu noi. În cazul în care angajatorul tău nu se numără printre partenerii noștri care oferă deja carduri bonuri de masa, completează formularul de pe site-ul nostru, recomandă compania și te premiem cu până la 350 de lei!
Surse text/ foto:
Muzeul Naţional de Artă al României - Galerii permanente (mnar.arts.ro)
Muzeul Municipiului București – Site Oficial (muzeulbucurestiului.ro)
Expoziții | Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa
Muzeul Cotroceni (presidency.ro)
Muzeul de Artă Recentă – Noaptea Muzeelor
Muzeul Micul Paris - Muzeu în București (business.site)
MARe - MUSEUM OF RECENT ART
shutterstock.com